Продължават боевете в цялата ивица Газа. Израелските танкове навлязоха в центъра на Джабалия

...
Продължават боевете в цялата ивица Газа. Израелските танкове навлязоха в центъра на Джабалия
Коментари Харесай

Южна Африка обвини Израел за „пълното унищожение на Газа“

Продължават боевете в цялата ивица Газа. Израелските танкове навлязоха в центъра на Джабалия в северната част, като срещнаха съпротива от Хамас, които използваха противотанкови ракети и минометни бомби. В южната част силите на Израел обстрелваха град Рафа, без да напредват на самата територия. Въоръжените крила на „ Хамас “ и неговия съдружник „ Ислямски джихад “ използваха мощно укрепени тунели, с цел да организират контранападения. В обществено изявление израелският министър на защитата Йоав Галант заяви, че ще бъдат ситуирани още войски в Рафа, където по думите му са унищожени няколко тунела.
Вече са изумени стотици цели, а нашите сили маневрират и са достигнали покрай линията. Тази интервенция ще продължи с спомагателни сили, които ще навлязат в региона.
Йоав Галант, министър на защитата на Израел

Високопоставеният представител на Хамас Сами Абу Зухри отговори, че групировката ще пази народа си „ по всевъзможен начин “. По-рано Южна Африка изиска от висшия съд на Организация на обединените нации да разпореди прекъсване на израелската атака в Рафа, като съобщи, че тя е „ част от „ финалната игра, в която Газа е изцяло унищожена “. Израел отхвърли южноафриканските обвинявания в геноцид в Газа и съобщи, че е извършил по-ранна правосъдна заповед за увеличение на помощта. На собствен ред Съединените щати отвориха краткотраен плаващ пристан, с цел да усилят доставките на помощи. Все още обаче не е ясно по какъв начин те ще бъдат разпределени, като се имат поради провокациите, пред които от месеци са изправени Организация на обединените нации и групите за помощ. Организацията акцентира, че даването на доставки по суша е „ най-жизнеспособният, ефикасен и сполучлив “ способ. Междувременно ръководената от републиканците Камара на представителите на Съединените щати одобри законопроект, който ще принуди президента Джо Байдън да изпрати оръжия на Израел. Републиканците упрекнаха Байдън, че е обърнал тил на основния сътрудник, откакто се е сблъскал с необятно публикувани пропалестински митинги. Не се чака законът да влезе в действие, само че приемането му акцентира дълбокото разделяне в страната през изборната година във връзка с политиката към Израел. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР